02 листопада 2018
Хірургами Іституту вперше прооперовано хворого з Синдромом Прадера-Віллі

Хірургами Іституту вперше прооперовано хворого з Синдромом Прадера-Віллі з супутнім суперожиріням (ІМт=73 кг/м2) та метаболічним синдромом з цукровим діабетом ІІ типу.

Виконано бариатричну операцію Лапароскопічне дистальне шунтування шлунка з одним анастомозом, розроблену співробітниками інституту для  лікування хворих з важкими формами ожиріння і супутніх метаболічних порушень в тому числі цукрового діабету ІІ типу.

Синдром Прадера-Віллі є рідкісною спадковою хворобою, яка виникає через відсутність батьківської копії однієї з ділянок хромосоми.

  • Вперше він описаний в середині ХХ століття швейцарськими вченими А.Прадером і Х.Віллі.
  • Захворювання зустрічається у 1: 12000-15000 народжених дітей
  • Хвороба зазвичай розвивається через кілька місяців після народження і проявляється у вигляді поліфагії, що призводить до розвитку ожиріння. Жир відкладається найчастіше на проксимальних відділах кінцівок і на тулубі, кистяі і стопи диспропорційно маленькі. У хлопчиків виникає гіпоплазія мошонки, статевого члена, крипторхізм. Дівчаткам характерні гіпоплазія статевих губ, а в більш дорослому віці - аменорея і гіпоплазія матки.
  • Як правило, у хворих дітей психомоторний розвиток відстає від норми. Також нерідко в період повноліття синдром супроводжує цукровий діабет.

Впродовж  4 місяців після операції пацієнт втратив 45кг

За вказаною новою методикою вже прооперовано більше 30 хворих на суперожиріння (ІМТ 55-83 кг/м2) з важною супутньою патологією.

Техніка операції:

  • Пересічення шлунка на межі тіла та антрального відділу 2 зарядами лінійного стаплеру
  • Формуванння  одного ізоперистальтичного стаплерного гастроентеро-анастомозу на відстані 250см від ілеоцекального кута

У всіх хворих із порушенням вуглеводного обміну відмічено позитивний вплив операції. Так, вже через 1 місяць після операції спостерігали нормалізацію або суттєве покращення рівня інсуліну. Також відмічено зниження рівня С-пептиду, індексу НОМА та глікозильованого гемоглобіну, відмічається суттєве зниження рівня триглицеридів, холестерину, ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності та підвищення рівня ліпопротеїдів високої щільності. Через 1 рік після операції відсоток втрати надлишку маси тіла склав 67,1%, через 2 роки – 76,4%. Порушень показників електролітів, включаючи обмін кальцію, білкового обміну не відмічені.

Таким чином, відмічено виражений позитивний метаболічний ефект в ранні строки після операції, що дозволило 70% пацієнтам повністю відмовитись, а іншим суттєво знизити дозу цукрознижуючих та антигіпертензивних препаратів вже впродовж перших 1-6 місяців після втручання.

 

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo