Новини
photo_2023-08-27_13-40-08.jpg
28 серпня 2023
Кила стравохідного отвору діафрагми

Наша пацієнтка декілька років лікувалася у кардіологів, але загрудинний біль не відступав. Приступи ставали все частішими та інтенсивнішими.

Потім жінка прийшла на консультацію у поліклініку нашого Інституту. Замість ліків досвідчений спеціаліст призначив пройти ще два дослідження – фіброезофагогастродуоденоскопію (ФЕГДС) та рентген верхніх відділів шлунково-кишкового тракту з контрастуванням, чим дуже здивував пацієнтку, адже дані дослідження ніяк не пов’язані із захворюванням серця, яке її турбувало.

З’ясувалося, що причиною є кила стравохідного отвору діафрагми (СОД), а зовсім не патологія серця.

Кила СОД є зміщенням частини шлунку з черевної порожнини в грудну порожнину. У нормі шлунок знаходиться в черевній порожнині, а міцні м’язові волокна діафрагми не «пропускають» шлунок в грудну порожнину. Та з різних причин м’язи діафрагми послаблюються і шлунок зміщується зі свого анатомічного місця.

Особлива небезпека виникає, якщо в грудну порожнину переміщується шлунок, наповнений їжею, що спричиняє ще більш виражені болі та дисфагічні явища (порушення ковтання). Розташування поруч із аномально розміщеним шлунком серця призводить до тиску на нього та формування хибного приступу стенокардії.

Після обстеження пацієнтці було виконано мініінвазивне оперативне втручання - лапароскопічна крурорафія і фундоплікація по Ніссену, через невеликі доступи на животі. Через пару днів пацієнтка була виписана зі стаціонару та поїхала додому.

Якщо Ви помічаєте такі симптоми:

  • дискомфорт при прийомі їжі
  • біль за грудиною, який посилюється після їжі 
  • печія, гіркота чи кислота в роті, відрижка (часто їжею, яку перед тим вживали)
  • невмотивований нічний кашель          

- це може свідчити саме про наявність кили СОД.

Відмова від лікування може спричинити такі ускладнення: защемлення шлунку та розвиток його некрозу, формування виразок стравоходу, шлунку та появу передракових станів (стравохід Баретта, метаплазії), раку стравоходу й шлунку.

Лікування проводиться лікарями відділення торако-абдомінальної хірургії.

Консультації за телефоном 044-454-20-86, 044-454-20-08

 

 

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo