Новини
Group 550.png
20 березня 2023
Виразкова хвороба шлунку

Виразкова хвороба шлунку або/та дванадцятипалої кишки – хронічне рецидивуюче захворювання, що супроводжується виразковим ураженням слизової оболонки шлунку або/та дванадцятипалої кишки. Захворювання має прогресуючий перебіг, і часто супроводжується ускладненнями, що призводять до тяжких наслідків, а саме до інвалідності або смерті.

В періоди загострення хворий, як правило, відчуває наростаючий біль в епігастрії відразу після вживання їжі, що посилюється протягом півгодини-години. Потім відбувається згасання.

В деяких випадках біль при виразці шлунку практично не відчувається або повністю відсутній. Усунути больовий синдром можна за допомогою гарячої грілки або прийому медикаментів: спазмолітиків, інгібіторів протонної помпи та інших.

Найчастіше причиною прояву виразки стає хелікобактерна інфекція (бактерія H.pylori). Важливу роль відіграє генетична схильність – більш ніж у 40% пацієнтів є родичі з даною патологією. Ще однією вагомою причиною служить прийом нестероїдних протизапальних засобів.

Виникнення і загострення виразкової хвороби також провокують: ВІЛ-інфекції, цироз печінки, патології сполучної тканини, серця, легень і стресові стани, які викликають порушення функції захисту слизової оболонки від агресивних чинників.

Сучасним та найбільш ефективним методом діагностики виразкової хвороби є відеоезофагогастродуоденоскопія. Даний метод дає можливість виявити виразковий дефект безпосередньо в шлунку та визначити на якій стадії знаходиться захворювання.

В якості альтернативних діагностичних методів у дорослих можуть застосовуватися: УЗД органів черевної порожнини, рентгенографія з контрастуванням, PH-метрія, а також тести на визначення бактерій H. Pylori.

PH-метрія – це метод дослідження функціонального стану верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Він полягає у вимірюванні рівня кислотності (рН) безпосередньо у стравоході, шлунку і дванадцатипалій кишці за допомогою спеціального пристрою – ацидогастрометра.

Процедура виконується двома методами:

  • короткотермінове дослідження (протягом 4х годин)
  • добове (24 години) дослідження в умовах одноденного стаціонару (PH-моніторинг).

В Інституті Ви можете пройти всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження та отримати кваліфіковану консультацію гастроентеролога щодо подальшого лікування виразкової хвороби та її профілактики.

Запис на консультацію за телефоном (044) 408-14-36, (093) 542-36-97

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo